
För att vardagslogistiken ska flyta på smidigt är det viktigt för oss att vardagsmiddagarna är genomtänkta, lätta att laga och framförallt att alla ingredienser redan finns hemma. Vi veckohandlar på söndagar och har en rullande matlista som vi följer. Det kanske kan låta tråkigt att äta samma mat om och om igen, men i praktiken innebär det att vi bara äter varje maträtt en gång i månaden istället för att falla tillbaka på köttbullar och pasta två gånger i veckan som vi lätt gjorde tidigare. Att ha en rullande matsedel gör det också enklare att bunkra rätt saker vid extrapriser eftersom vi har bra överblick på vilka typer av varor vi äter mycket av.
Grundprinciperna i vår matsedel är:
- Max 30 minuter att laga.
- Hyfsat varierad kost varje vecka.
- Hyfsat uppskattat av alla i familjen (ingen lägger sig hungrig, alla äter samma mat).
Eftersom vi har ett barn som inte tål mjölkprodukter, ägg, baljväxter, nötter eller fisk är vår matsedel också anpassad därefter. Det innebär tyvärr att vi just nu äter kött nästan varje dag, eftersom vi har svårt att hitta vegorätter som både passar barnens matpreferenser och allergier. Vi experimenterar på helgerna och då och då byter vi ut någon rätt på matlistan.
En dag i veckan lagar vi dubbelt upp av maten för att få extra matlådor.
Ett av veckans recept brukar vi också försöka hålla extra snabblagat (typ helfabrikat) för att kunna ta om det är extra tjorvigt, någon jobbar över eller har en kvällsaktivitet på konstig tid.
Så här ser vår matsedel ut just nu. Klicka på respektive vecka för recept och inköpslista:
Vecka 1
Kycklingfilé med ris och sås
Tacos
Sötpotatissoppa
Kassler i tomatsås
Pommes med köttbullar
Vecka 2
Korvsoppa
Köttfärssås
Indisk kyckling
Lammkorv med tomatsås
Kycklingpinnar med bulgur
Vecka 3
Korvstroganoff
Köttfärsbiffar med potatis
Kycklingtacos
Asiatisk nudelsoppa
Pasta med jox
Vecka 4
Chili con carne
Fläskkotlett med tomatsalsa
Korvpytt med potatiskroketter
Hamburgare
Thai kycklingcurry